A keréknyomás ellenőrző rendszer fontos

Keréknyomás ellenőrző rendszer
Keréknyomás ellenőrző rendszer

Az autósok többsége nem minden esetben tartja be a gumiabroncsok vizsgálatára és cseréjére vonatkozó szabályokat. A keréknyomás ellenőrző rendszer használata éppen annyira fontos, mint az időben lecserélt téli vagy nyári gumiabroncsok.

Sokan nem tudják, de mostanáig kétféle TPMS rendszer használata volt elterjedt a műhelyekben. Az egyik ilyen rendszert úgy hívják, hogy ABS rendszerű indirekt TPMS rendszer, a másikat pedig szenzoros direkt TPMS rendszer. Mielőtt megismerkedik a különböző kivitelekkel, meg kell érteni, hogy miért is lényeges a keréknyomás ellenőrző rendszer használata.

Ez a folyamat azonnali visszajelzést biztosít, ha a gumiban csökken a nyomás és az optimális érték alá süllyed. Ha alacsony a nyomás, akkor az abroncsok gyorsabban fognak kopni és az üzemanyag fogyasztás is megnőhet, a gördülési ellenállás változásával. Az ABS jellegű keréknyomás ellenőrző rendszer hátránya, hogy az autónak mozgásban kell lennie a pontos méréshez.

Azonban előnye, hogy nem kell beállítani hozzá a TPMS szenzort minden gumicserénél. A TPMS szenzor beállítását csak és kizárólag tapasztalt szakember végezheti el. Erről bővebben a defektjavító.hu weboldalon olvashat.

Ahogyan azt már említettük, az ABS típusú ellenőrző rendszeren kívül, létezik másfajta megoldás is. A szenzoros TPMS rendszer sokkal korszerűbb felépítéssel rendelkezik, mint az indirekt ellenőrző eszköz. Az elemes szenzorok, amelyek a gumiabroncsok szelepén helyezkednek el, a gumikat külön-külön mérik, így figyelve a nyomás-eltéréseket. Ennél a rendszernél, a TPMS szenzor az autószelep végére kerül.

A speciális szenzorban egy rádiós jeladó helyezkedik el, amit a jármű típusához mérten be kell állítani. A különféle TPMS szenzorokra a gyártók eltérő garanciát biztosítanak. Ezeket a defektjavító.hu oldalon meg tudja nézni. Ne hanyagolja el az autóját, hiszen a kisebb sérülések vagy hibák, idővel csak súlyosbíthatják a motor állapotát, működését, vagy a különféle üzemanyag-befecskendező rendszereket, ami természetesen anyagi kiadással jár!