Az EMAS rendszer bevezetésének a menete

A modern kor egyre inkább zsákutcába irányítja magát, ahonnan kétféle módon lehet kijutni. A logikus ilyenkor egyértelműen az lenne, hogy megáll az emberiség, felméri a helyzetét, majd amikor látja, hogy valami nagyon nincs rendben és nem erre van a tovább, akkor visszafordul, hogy járhatóbb útvonalat keressen. Ezt diktálná a logika, de a civilizáció sajnos egyáltalán nem így működik. A valóságban a tudomány vállára állva, amikor egy zsákutcába terelődik az irány, akkor azonnal kezdetét veszi egy buldózer építése, amivel áttörhető a fal és tovább lehet menni a gyakran szakadék felé vezető ösvényen.

Ez nagyon nem jó így, de hiába látják néhányan az elhibázott lépéseket, amikor a tömeghatás elvén mindenki csak rohan tovább fejvesztve és nem gondolkodik. Néha azért vannak reménykeltő kezdeményezések, ami remélhetőleg segít némi mérséklést biztosítson. Az EMAS környezetközpontú irányítási rendszer új távlatokat nyit, még akkor is, ha főként az önkéntességre alapul.

Szerencsére, egyre többen látják be a vállalkozások közül, hogy megéri ez irányba fordulni, mert a vásárlók részéről is van ennek pozitív visszajelzése. Az EMAS környezetirányítási rendszer bevezetése egy előzetes környezeti állapotfelméréssel indul. Megéri első körben felmérni a lehetőségeket és ezekre alapozva kidolgozni a jól működő stratégiát. Természetesen ebben pontos szabványok is irányt mutatnak. Mivel a globális klímaváltozás következtében nagy figyelem összpontosul a kibocsájtásokra, ezért azok a cégek, amelyek erre odafigyelnek és igyekeznek mérsékelni a szennyezést azáltal, hogy fejlettebb technológiákat alkalmaznak, nemcsak jó pontokra, hanem kézzelfogható támogatásra is szert tehetnek.

Egyre több a pályázat ezen szektorban, valamint, ha nincs emisszió, akkor a büntetések, korlátozások hatálya alól szintén kibújhatnak a termelők. A környezet védelme nem elvi, hanem sokkal inkább létkérdés, ugyanis a természeti javak nélkül nem lenne miből termelni, valamint egy elmocskolt világban az élet gyorsan tönkremegy. Itt az ideje felelősen gondolkodni és cselekedni, hogy a jövő biztosítva legyen.