Az SD kártya jelölései

SD kártya
SD kártya

Az utóbbi időben nagyon felgyorsult az élet – szoktuk mondogatni. Ez általában igaz is, hiszen az embereknek annyi elfoglaltságuk van, hogy alig akad egy kis idejük magukra, a családjukra. Ez a felgyorsulás a technika terén ugyanígy megfigyelhető. Az SD kártya adatátvitele, a számítógépek, okostelefonok, tabletek, laptopok nagyobb sebességgel történő működése mind ezt mutatják és úgy látszik, hogy egyre csak nőni fog. Hogy miért? Mert ez az elvárás!

Ki az, aki szeretne várakozni órákon keresztül, amíg végre nagy nehezen sikerülne például egy videofelvételt felmásolni a számítógépről az SD kártya tárhelyére? Senki! Ezzel talán mindenki egyetért. Mivel ez az elvárás, ezért a fejlesztők is arra törekednek, hogy ezen a téren minél nagyobb eredményeket érjenek el és az újabb eszközök, amelyek a piacra kerülnek, egy kicsivel nagyobb sebességű adatátvitelre legyenek képesek. Az SD kártya esetében sem történik másképpen. De honnan tudhatjuk, hogy mekkora kapacitással és milyen gyorsasággal viszi át az adatokat?

Nyilván, mint minden termék esetében, ezen is fel vannak tüntetve ezek az adatok. Azonban nem mindenkinek egyértelmű, hogy mit is jelölnek a feltüntetett betűk, számok és egyéb írásjelek. Először is, az SD kártya jelentése egy újabb fajta memóriakártya, amit egy hármas szövetség (San Disk, Panasonic és Toshiba) dobott a piacra. Ezek mellett más jelzéseket is találunk. Nem kell megijednünk a sebességre vonatkozóan a kétféle jelöléstől, mert erre egyszerű a magyarázat.

A gyártók minden esetben ráírják a lehető legnagyobb írási és olvasási sebességet, ami optimális körülmények között elérhető. Azonban az SD Associacion által megadott értékeket is ráírják, amelyek viszont lehet, hogy már egy kicsivel alacsonyabbak. Ami nem véletlen, mert ezek azt az írási és olvasási gyorsaságot mutatják meg, amit az eszköz minden körülmények között elér. Ugyanis idővel, minden másolással és törléssel csökken a sebessége. Ez tehát az SD kártya jelentése és a rajta lévő, most már számunkra is világos jelek értelme.