Így működnek a membrános szivattyúk

Sok mindenre lehet használni ezeket az eszközöket. Nagyon strapabíróak, ezért nem igényelnek különösebb karbantartást. Az úgynevezett membrános vagy búvárszivattyúk légmentesen lezárt motorral rendelkeznek. Ez a motor alakítja át a forgó energiát kinetikus energiává, amivel feltolja a felszínre a vizet. Ezt a folyamatot egyáltalán nem nehéz elképzelni, hiszen a folyadék a szivattyú egyik végén beáramlik, amit ezt követően a másik végén kinyom.

A teljesítménye éppen ehhez köthető, mivel nem mindegy, hogy mekkora emelési magassággal rendelkezik. Minél mélyebbről kell a felszínre tolni a vizet, annál komolyabb teljesítményre lesz szükség. Mivel ennél a kivitelnél a szivattyú test teljesen elmerül a vízben, ezért szennyvíz szivattyúzására is használhatóak az erre a célra kialakított modellek. Megbirkóznak a szilárd szennyeződésekkel, amivel egy átlagos felszíni szivattyú nem lenne képes. Ezek között is megtalálható az olyan változat, ami késekkel rendelkezik, a nagyobb hatékonyság érdekében.

Az ásott vagy fúrt kutakban használt membrános vagy búvárszivattyú teljesítményének köszönhetően, akár az egész ház vízellátása is megvalósítható. Az automata öntözőrendszer üzemeltetése sem jelent akadályt ezzel az eszközzel, a megfelelő kiegészítőkkel párosítva. A membrános szivattyúk felépítése rendkívül ellenálló, ezért nemcsak víz, hanem vegyi anyagok szivattyúzására is alkalmas. Sok esetben ilyen típusokat szoktak használni a járművek üzemanyagának szivattyúzásához.

A membrános szivattyúk otthoni környezetben is megállják a helyüket, hogyha éppen beüt a baj egy váratlan csőtörés vagy áradás formájában. Ha megtelt a pince vagy a lakás vízzel, akkor nagy segítséget jelent, amennyiben van mivel kiszivattyúzni a vizet a helyiségekből. A medencék téliesítése során is remek szolgálatot tesznek. A modernebb változatok 1 cm-nél alacsonyabb vízszint esetében is beindíthatóak. A membrános szivattyú védelme érdekében általában fel van szerelve egy fokozatmentesen állítható úszókapcsolóval. Ez a vízszinttől függően automatikusan ki- és bekapcsolja a membrános szivattyút.