Miért is fontos a füstcső hossza?

A kémény és kandalló csöveknél természetesen a minőség és megbízhatóság az első, de nem szabad megfeledkezni a hosszúságról sem. A szakértők egyetértenek abban, hogy a rövidebb füstcső jobb az egész rendszernek. A közhiedelemmel ellentétben, a modern fűtőeszközök esetében nem szabad hosszú csőszakaszokat kialakítani.

Miért nem jöhetnek ezek szóba? Mi a hátrányuk? Az egyik legfontosabb ok, hogy a túlságosan hosszú füstcső a füstgáztól túl sok hőteljesítményt von el. Így a kéményfejen a gáz hőmérséklete alacsony lesz, ami huzatvesztéssel jár. Például egy kiváló minőségű és szabályzású tűztér hatásfoka magas lehet úgy, hogy a füstcső külső részén kilépő füstgáz hőfoka alacsony.

Tehát, ha megoldható, akkor a tűztér kell hasznosítsa a rendelkezésre álló energiát, így a füsttel ez már nem távozik. Persze ez csak a modern, környezetbarát és nagyon hatékony megoldásokra igaz. Milyen problémákkal jár még a hosszú füstcső?

A kellemetlenségek közé sorolhatók a kátrányos lerakódások, a huzatvesztés, a kémény elzáródása és a legrosszabb esetben a kéménytűz. Ezért is figyelhető meg, hogy rengeteg gyártó arra törekszik, hogy csökkentse a szigetelés nélküli füstcső hosszúságát, megadva a maximálisan használható csőszakasz hosszát.

Milyen fűtőberendezés lehet örökégő kályha?

Egyre kedveltebbek a folytonégő fűtőeszközök. Persze nem mindegyik termék felel meg a követelményeknek. Melyik szerkezet tehát az, amelyik valóban örökégő kályha? Igazából egy jó konstrukciójú kályha hegesztett, légtömör acél házas kivitellel, pontos levegőszabályzással alkalmas lehet folytonégésre. Ami még a vásárlókat érdekli, hogy mi befolyásolja az örökégő kályha hatékonyságát és funkcionálását?

Először is ki kell térni az égéstér anyagára. Például a Grenamat égésterek rendkívül magas égési hőmérsékletet biztosítanak. Amint az már említésre került, az örökégő kályha esetében nagyon fontos a precíz légszabályzás, illetve elengedhetetlen a zárt égéstér. Az utóbbi azért lényeges, mert a kinti hideg levegő sűrűbb, oxigénben dúsabb, amely jobb minőségű égési folyamatot eredményez.