Mit takar egy műanyag ablak hőátbocsátási tényezője?

Aki műanyag ablakprofilokat szereltet a házára, az értékes fűtési energiát takaríthat meg, ami által alacsonyabb lesz a fűtési számlája. De egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ablakok mellett döntünk, vagyis több tényezőt is figyelembe kell vennünk választáskor ahhoz, hogy valóban azt kapjuk, amit szeretnénk. Egy műanyag ablak hőátbocsátási tényezője szorosan kapcsolódik a hőszigetelési teljesítményéhez. Tulajdonképpen az ablakgyártók használják jelzésként a hőátbocsátási tényezőt arra, hogy milyen eredményes az adott ablaknak vagy ajtónak a hőszigetelése.

Például a VEKA nyílászárók kifejezetten hatékony hőszigeteléssel rendelkeznek. A hőátbocsátási értéket U betűvel jelzik, ami azt mutatja, hogy 1 egységnyi felületen mennyi energia távozik a zárt térből egységnyi idő alatt, 1 fokos külső hőmérséklet különbségnél. Minél alacsonyabb a kapott érték, annál jobb a nyílászáró hőszigetelése. Az ablakprofilok alapanyaga nagyban befolyásolja ezt az értéket.

Nyilvánvaló, hogy a fa, alumínium és műanyag szerkezetből készült nyílászárók közül az utóbbi tudja biztosítani a legalacsonyabb hőátbocsátási tényezőt. Az U értéket tovább csökkenthetik a több légkamrás profilokkal és többrétegű üvegekkel ellátott ablakok. Ilyen szempontok alapján készülnek a VEKA profilok is, amelyek kimondottan jó választásnak bizonyulnak. Elképesztően stabil profilokról van szó, illetve többrétegű üvegezésről, amelyek adják a rendkívül alacsony hőátbocsátási tényezőt.

A cég kizárólag a legmagasabb minősítéssel rendelkező A osztályú műanyag ablakprofilokat gyárt, ezek pedig megfelelnek a szigorú német DIN EN 12608 szabványnak. Az ilyen színvonalas profilokkal ellátott ablakok a garantált 3 mm külső falvastagságnak és a kitűnő anyagjellemzőknek köszönhetően, évtizedeken át megbízhatóan tudnak működni. Ha valóban hatékonyan hőszigetelt ablakprofilokat keresünk, akkor tudnunk kell, hogy a VEKA nyílászárókban biztosan nem fogunk csalódni. Megfelelő karbantartás mellett, évtizedeken keresztül ugyanazt a teljesítményt nyújtják.