Stabil a kezdés a tanulóbiciklivel

Sok szülő az első kerékpárt pótkerékkel vásárolja a gyermekének. Azonban ezek a gyakorló kerekek rossz szolgálatot tesznek a kicsiknek, mert akadályozzák a megfelelő egyensúlyozás megtanulását a kerékpáron. A helyzet teljesen más a tanulóbicikli esetében.

A helyes kerékpározás során folyamatosan apró mozdulatokat kell tenni a felsőtesttel, hogy egyensúlyba hozzuk a kerékpárt. Ha oldalsó pótkerekek vannak, azok lehetővé teszik, hogy csaljunk az egyensúlyozással. Aztán, amikor eljön az idő, hogy levegyük ezeket a segédeszközöket, az kicsit olyan, mintha a gyerkőcnek újra kellene tanulnia az egyensúlyozást. Ez különösen azokban a kanyarokban mutatkozik meg, ahol korábban a gyakorlás során a kerékpáros rossz irányba is dőlhetett.

Számos szülő tűnődik azon, hogy milyen életkorban érdemes elkezdeni a kerékpáros edzést. Ha a kicsik tanulóbiciklivel kezdenek, a pedálos fajtákhoz képest sokkal korábban, akár 2-3 éves kortól is elkezdhetik a gyakorlást. A legkisebb modellek nyergét a talajszint felett 30-31 cm-re lehet leengedni.