Üvegház kezdőknek: a legfontosabb alap tudnivalók

A mérsékelt égövnek egyértelműen megvannak az előnyei, amit érdemes okosan kihasználni. Bár a klímaváltozás miatt a 4 évszak lassan átalakul, de amíg még nyomokban felfedezhetőek a jelei, addig nincs más teendő, mint kiélvezni azok minden pillanatát. Az élmény fantasztikus, amikor ősszel sok színben pompáznak a falevelek és még a télnek is megvan a maga bája, a szép havas tájak formájában. A tavasz pedig egyértelműen az újjászületésről szól és a virágzásról, ami szívet melengető érzés minden tekintetben.

A növénytermesztés szempontjából megvannak az adott időpontok, hogy pontosan mikor-mit lehet elvetni. A fajlista elég széles és vannak olyanok is, amelyek előnevelést igényelnek. A paprika, káposzta, padlizsán, karalábé, karfiol, paradicsom és még sok egyéb zöldség nem viseli el a fagyos napokat, ezért csak idővel lehet kiültetni és a szezonjuk is gyorsan véget ér. A melegházak segítségével a termesztés időszaka bőven kitolható.

Érdemes átfutni a Profibarkács webshop üvegházakról szóló tájékoztatóját is. Bár többnyire üvegházakról beszélnek, de leginkább a modern kialakítású polikarbonát rendszereket értik ezek alatt. A fémvázra általában 4-6 mm vastag műanyag lemezek vannak illesztve. A fényáteresztésük jó és a kiképzésből adódóan, a hő megtartó képességük szintén fokozódik. Az egyszerűbb kivitelű fóliaházaknál magasabb hőmérséklet megtartására képesek, pusztán a napsugárzás csapdába ejtésével. A zárt rendszerek előnye, hogy azokon belül több feltétel kontrolálható.

Itt nem fúj a szél, növelhető a páratartalom és ami a legfontosabb, a hőmérséklet fagypont felett való tartása. Több hónappal kitolható sok zöldség betakarítási időszaka. Ilyen módon még novemberben is lehet friss paradicsomot vagy paprikát gyűjteni, vagy egész évben salátát, káposztát, répát, petrezselymet, retket termeszteni. A vegetációs periódus is hamarabb indul meg, ezért a vetéssel sem kell sokáig várni. Több dísznövény átteleltetésére szintén megfelel egy jól zárható melegház, ezért erre célra ugyanúgy megéri befektetni, akár nagyobb összeget is.