A legismertebb whiskey fajták bemutatása

Az amerikai és ír whiskey fajták közötti különbségek jelentősek, amik főként az előállítási módszereknél és az ízvilágot illetően mutatkoznak meg. Az amerikai whiskey fajták két fő kategóriája a bourbon és a Tennessee, míg az ír nedű esetében a single pot still, single malt és a blended változat a legelterjedtebb.

Az amerikai bourbon fő alapanyaga legalább 51% kukorica, amit általában rozs, búza és árpa egészít ki. A bourbon-t új, kiégetett tölgyfahordókban érlelik legalább két évig, ami gazdag, édeskés, vaníliás és karamellás ízt kölcsönöz neki. A legismertebb bourbon whiskey fajták közé tartozik a Maker’s Mark, a Jim Beam és a Wild Turkey.

Az ír whiskey fajták készítése hagyományosan háromszori lepárlással történik, ami könnyedebb, lágyabb karaktert eredményez. Az alapanyag itt elsősorban az árpa, ami lehet malátázott vagy malátázatlan. A single pot still különleges ír specialitás, amely mindkét típusú árpát használja, és gazdag, fűszeres ízéről ismert. A single malt whiskey kizárólag malátázott árpából készül, és hasonlóan gazdag ízvilágú.