Ön is kóstolta már a genevert?

Genever
Genever

Megannyi alkoholfogyasztó úgy hörpinti fel a kedvenc italát, hogy pontosan nem is tudja, honnan származik és milyen más változatok léteznek szerte a világban. A gin elődje a genever, ezt a holland jenever, genièvre névvel is illetik. Ez az ital már a 17. század elején is ismert volt és legelőször Angliában kezdték el az előállítását.

Ennek akkor még teljesen más íze volt, hiszen az eredeti változat a ginnél sokkal fűszeresebb, ami az oude jenever nevet viselte. Ezt sokszor cseréppalackban árusították. A genever malátapárlatokból fejlődött ki, ekkor még igencsak különbözött a mai gintől, ízben és aromában egyaránt. Ez az ital legalább részben árpából készült, kisüstben párolva, azonban arra is volt példa, hogy az alapanyagot más gabona jelentette.

Ezeknek az érlelése fahordóban történt. Ennek is volt köszönhető a genever enyhén malátás, whiskeyhez hasonlító íze, amit sokan nagyon kedvelnek, mind a mai napig. Manapság is elterjedt a genever, ami semleges szeszből készül, ízben pedig átmenetet képez a gin és vodka között.