A pajzsmirigy túlműködés megszüntetése

A pajzsmirigy túlműködés jelei
A pajzsmirigy túlműködés jelei

A pajzsmirigy nemcsak a neve miatt játszik fontos szerepet a szervezet védelmében, szabályozásában, hanem a valós működése okán is. Minden funkciózavara, mint például az alulműködés vagy éppen a pajzsmirigy túlműködés hosszútávon az egész szervezetre nézve káros hatásokkal jár. Amennyiben túl sokat termel az általa előállított hormonokból, akkor pajzsmirigy túlműködés a kórkép, aminek egyértelmű jelei vannak.

A pajzsmirigy túlműködést minden esetben meg lehet és meg is kell gyógyítani. Kezelése a túlműködés eredetétől és sok más tényezőtől függ, mint például a beteg életkora, a pajzsmirigy göbös volta, nagysága, a társuló egyéb betegségek. A tünetek mérséklése után, a pajzsmirigy gyógyszeres kezelése következik, amely által helyreállnak a hormonszintek.

A későbbiekben a tüneti szerek fokozatosan elhagyásával, szinte minden esetben hormontermelést gátló gyógyszert kap a beteg. Ezt követheti, ha szükségesnek mutatkozik, az izotópos kezelés, aminek lényege, hogy a jódizotóp elpusztítja az azt felvevő pajzsmirigysejtet, így redukálva a mirigy méretét, ezáltal megszűnik a pajzsmirigy túlműködés.