Az akvarellfesték nem irányíthatatlan

Amikor az ember festeni akar, akkor először el kell döntenie, hogy milyen technikával dolgozik. Ma az egyik legnépszerűbb az akvarellfesték szokott lenni, amiről sokan azt feltételezik, hogy könnyebben alkalmazható a többinél. Ha kipróbálja a vízfesték különlegességét, akkor rá fog jönni, hogy ez nem teljesen igaz.

Ennél a módszernél az első szabály az, hogy a vizet nem lehet irányítani. Ha például az egész lap vizes, akkor a festék szó szerint minden irányban folyik majd. A profik ezt úgy szokták kiaknázni, hogy a lapnak csak azokat a részeit festik át vízzel, ahol tényleg dolgozni akarnak és csak ott keverik össze a színeket. Az akvarellfesték egyik előnye, hogy egy színből több árnyalatot lehet gyártani, ehhez pedig csak pár extra vízcseppre lesz szükség.

Minél több vizet kever a festékhez, annál halványabb színt kap, ami száradás után tovább veszít az erősségéből. Innentől kezdve minden a megszerzett festékről és a vízmennyiségről szól. Az a legjobb, ha először az árnyalatokat tanulja meg kezelni.