Az érszükületes láb kínzó jelei

Komoly és veszélyes egészségügyi probléma az érszűkület, ráadásul Magyarországon csaknem 400 000 embert érint, 65 éves kor fölött minden 5-ik személyt. Erős fájdalommal és kínnal jelentkeznek az érszükületes láb szimptómái, közel sem észrevétlenül. Gyaloglás, sétálás közben a lábikrában vagy a combban erős, görcsös fájdalom érezhető, ami pihenés hatására oldódik. Viszont az a legnagyobb baj, hogy mire a beteg ezt érzi, már komoly a probléma, a betegség előrehaladott állapotban van. Ezért nem szabad halogatni a kezelést!

A nem megfelelő, egészségtelen életmód nyomán alakul ki az érszükületes láb problémája, mint a zsíros ételek fogyasztása, hiszen a vérben keringő koleszterin és lipid részecskék letapadnak az érfalra. Ok lehet a dohányzás, a mozgásszegény életmód, de olyan meglévő egészségügyi problémák is, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség. Az érszükületes láb többféle módon kezelhető, gyógynövényekkel, orvosilag és szén-dioxid gyógygázfürdővel. Ez utóbbi lehetőséget nyújt a gond megelőzésére is.

Nem könnyű a fekély kezelése

Bár a probléma kialakulhat sérülés, ér- vagy egyéb alapbetegség nyomán, a legtöbbször talán mégis az érszűkület okozza. Sajnos, a fekély kezelése hosszadalmas, fárasztó folyamat, ami néha már teljességgel esélytelennek tűnik. Néha évekig is eltart, amíg a csúnya seb begyógyul. Az okok többfélék lehetnek, a tünetek viszont eléggé megegyeznek. Ezek közé sorolható a duzzadt, ödémás végtag, a sötéten elszíneződött bőr, a sebesedés és váladékozás, a nehézláb érzés, a bőrkeményedés, a pikkelyes bőr, a kidagadó visszerek.

Súlyosabb esetekben baktériumok is elszaporodhatnak a fekélyben, ami erős fájdalmat és a testrész kivörösödését eredményezi. A fekély kezelése nem tűr halasztást, mert rémes következményei lehetnek. Otthon, gyógynövényekkel is próbálkozhat az érintett, de ha ez nem hoz jó eredményt rövid időn belül, akkor a lehető leghamarabb doktorhoz kell fordulnia! Azért, hogy a fekély kezelése ne legyen szükséges, a legjobb, ha megelőzzük a probléma kialakulását. Ezt elérhetjük a mofetta fürdővel, amit ma már az otthonunkban is elvégezhetünk.