Huzatszabályozó a gazdaságosabb fűtésért

Huzatszabályzó
Huzatszabályzó

A kazánok hatékonyságát sok tényező befolyásolja. Egyrészt a méreteknek is fontos szerepe van ebben, valamint a fűtőanyag természete is hatással lehet rá. Azonban bizonyos értékek között, a legtöbb kazán teljesítménye szabályozható.

Ehhez szükségünk lesz egy huzatszabályzó eszközre is. Ennek az a feladata, hogy csak annyi levegőt juttasson az égéstérbe, amennyire szükség van a kellő hőmérséklet eléréshez. Mint tudjuk, az égést a levegőben levő oxigén táplálja.

Ha a huzatszabályzó nyitja a szelepet, akkor több levegő áramlik be az égéstérbe, ezáltal intenzívebb lesz a hőtermelés, ha pedig záródik a szelep, akkor a kevesebb levegő hatására csökken az égés intenzitása. A huzatszabályzó automatikusan működik, csupán be kell állítani a maximum hőmérsékletet, aminél zárnia kell a szelepet.

A kazánvíz hőmérsékletét érzékeli és ezáltal szabályozza a levegő beáramlását az égéstérbe. A huzatszabályzó tehát hatékonyabbá és egyúttal gazdaságosabbá is teszi a kazánt, ugyanakkor gondoskodik arról is, hogy a lakásban mindig kellemes hőmérséklet uralkodjon.