Meglepetés várja a robotporszívó teszt olvasása után

Robotporszívó teszt
Robotporszívó teszt

Számos meglepetés érheti az embert, még akkor is ha azt gondolja, hogy kellő felkészülés után vásárol műszaki berendezést. Ékes példája ennek egy automata porszívó esete is, amit tulajdonosa alapos robotporszívó teszt olvasás és dokumentálódás után választott. Összehasonlította a teljesítményadatokat, sorba állította a funkciók és kiegészítők listáját és elégedetten választott egy nem is olcsó porszívót.

A robotporszívó teszt leírása alapján tudni lehet, hogy ez a gép szisztematikus takarításra képes, vagyis feltérképezi a takarítandó felületet és azt módszeresen bejárva dolgozik. Amennyiben elakadás vagy feltöltés miatt megszakad a folyamat, akkor ott tudja folytatni, ahol abbahagyta.

Nagy izgalommal csomagolta ki otthon az új szerzeményt és a kézikönyv tanulmányozása után indulhatott is a próbaüzem. A robotporszívó teszt nem részletezi, hogy milyen algoritmussal dolgozik a gépezet, ezért valami ahhoz hasonlót vár a tulajdonosa, mintha egy ember porszívózna. Felporszívózza az egyik szobát és utána megy át a másikba.

A könyvben ugyan szerepel, hogy a készülék hosszában és keresztben is bejárja a felületet, a jobb minőség érdekében, de nagy volt a meglepetés, amikor kiderült, hogy a porszívó a szobáról-szobára való takarítást nem tudja kezelni. Miután bejárta hosszába az egyik helyiséget, nem tért rá, hogy keresztben is takarítson, hanem vonul át a másikba.

Egy ilyen okos készüléknél felfoghatatlan, hogy a plafon térképét elkészítve miért nem választja szét egymástól a szobákat. Szerencsére a kiegészítők között volt virtuális fal is, ami egy infravörös sorompóval meg tudja akadályozni, hogy a készülék munka közben átmenjen a másik helyiségbe.

A robotporszívó teszt nem jelzi, hogy erre kellene készülni, amíg otthon vannak a lakók, addig szobánként kell útjára indítani a készüléket, ugyanis a járkálás, egy szék arrább tevése már belezavar a munkájába, „váratlanul” módosítva a térképet. Másik robotporszívó teszt ugyan írt erről, hogy gyakran elakad az átrendezés miatt, így fel kell készíteni a lakást a berendezés használatára.