A Guillain-Barré szindróma kiváltó okai

Ez a tünetegyüttes a bénulások egyik leggyakoribb oka világszerte. Ez annak ellenére van így, hogy a Guillain-Barré szindróma ritka állapotnak számít, amikor egy személy rövid időn belül rokkanttá válhat. Olyan okokkal kezdődik, amelyekre kevesen gondolnának. A betegség diagnózisa meglehetősen jól ismert.

Az orvosok ma már tudják, hogy az oka egy autoimmun reakció a szervezetben, amikor az immunrendszer megtámadja az egészséges sejteket. Ezt bármilyen fertőzés, műtét, idegsérülés vagy védőoltás kiválthatja. A legtöbb esetben a Guillain-Barré szindróma más betegségek következménye. Sok betegnek már a tünetek megjelenése előtt is voltak különböző fertőzései.

A gyógyulás után az emberek többsége arról számolt be, hogy gyengeséget, láb-, kar- és arc bizsergést, légzési nehézségeket tapasztalt. Súlyos esetekben az érintett személy képtelen volt lélegezni, nyelni, valamint hirtelen szívritmuszavar lépett fel nála. A Guillain-Barré szindróma még enyhe lefolyás esetén is bármikor romolhat. Ezért a kórházi kezelés sürgős és életet menthet.