A koronavírus tesztelés menete lépésről lépésre

Vannak, akik saját nyugalmuk érdekében döntenek a koronavírus tesztek mellett, hogy megbízható forrásból meggyőződjenek arról, hogy nem fertőzöttek, míg másoknak különböző rendezvényeken, intézményekbe történő belépéshez szükséges teszttel rendelkezni. Mit kell tudni a tesztelésről? A mintavétel otthon vagy koronavírus tesztállomásnál is történhet. Válasszon Önhöz közeli állomást, amely megfelelően felszerelt. A mintavétellel járó kellemetlenséget csökkenti, ha azt garatból végzik.

Vannak állomások, ahová előzetes bejelentkezés nélkül is befáradhatunk, mégis ajánlott telefonon egyeztetni az ottlévő munkatársakkal, vagy időpontot foglalni a diagnosztikai labor internetes felületén. Bizonyára a kollégák tudatják Önnel időpontfoglaláskor a mintavételhez szükséges információkat, de íme néhány: A mintavételt megelőző 4 órában ne egyen, igyon, lehetőleg még vizet sem legalább két órán át, és ne dohányozzon! Tilos a mintavétel előtti órákban a fogmosás, szájöblítés is, mert ezek befolyásolhatják az eredményt.

Átlagosan a mintavételt követő 24 órában kapunk választ. Ha az SOS PCR teszt mellett dönt, már 12 órán belül eredményt kaphat. A leletet a mintavételt megelőzően kitöltött nyomtatványon megadott email címre küldik, PCR teszt esetén angol és magyar nyelven, PDF formátumban. Az ELFA teszt egy igen-nem választ ad, hogy Ön védett-e a vírussal szemben, kimutatja, hogy vannak-e antitestek, viszont számszerű eredményt nem ad. A Centaur teszt vérvétellel jár, kimutatja az antitestek számát is, tehát, hogy mekkora a védettsége a vírussal szemben.

Ha Ön már átesett a koronavírus fertőzésen, ajánlott egy Post COVID teszt elvégzése, amely komplex vérvizsgálat elvégzésével tájékoztatást ad, hogy teljesen felépült-e a vírusfertőzés után. Ez azért jelentős, mert többeknél szövődmények alakulnak ki. Utazásnál is kiemelkedő szerepe van a teszteknek, ugyanis a legtöbb állam 48-72 órán belüli tesztet ír elő a határátlépéshez. Utazás előtt tájékozódjon az aktuális járványhelyzetről a célállomást illetően.