A szervezet képes tiltakozni a székrekedés tüneteivel

Székrekedés tünetei
Székrekedés tünetei

A főemlősök emésztőrendszere nagyon összetett rendszer, bonyolult fizikai, kémiai és biológiai folyamatokból áll össze a helyes működés. Közismert, hogy a bélrendszer felosztható vékonybélre és a vastagbélre.

A székrekedés tünetei innen kiindulva keresendőek. A vastagbél nemcsak egy tartály, ahol a széklet kialakul és tárolódik. Itt kerül sor a víz visszaszívódására is, ami megakadályozza, hogy a gyomor/bél rendszeren keresztül túl sok folyadékot veszítsen a szervezet.

A vastagbél mozgásainak rendellenességeit a székrekedés tünetei jelzik. Ezeknek a mozgási rendellenességeknek számos oka lehet, mint például a helytelen táplálkozás, a nem megfelelő folyadékfogyasztási szokások.

De idetartozik a nem megfelelő életmód, a kevés mozgás, a különböző stressz is kiváltó tényező. A különböző szervekből, a gyomorból és az epe-utakból kiinduló reflexek is szerepet játszanak az idegi működésen alapuló székrekedés kialakulásában.

A székrekedés okai között lehetnek az endokrin megbetegedések, mint a pajzsmirigy, a mellékvesék és egyéb belső elválasztású mirigyek megbetegedései. Ezek a bélre ható hormonok működését erősíthetik vagy gyengíthetik, szintén hozzájárulva a székrekedés kialakulásához.

A késői felkelés, a reggeli rohanás, a rendszertelen életvitel mind olyan tényezők, amelyek miatt megjelennek a székrekedés tünetei. Minél több szerves anyag, „élő étel”, az enzimekben, vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag nyers, kezeletlen táplálék, például friss tej jut a szervezetedbe, annál kisebb az esélye, hogy székrekedés alakulhasson ki.

Sajnos a mai, széles körben hozzáférhető táplálékok zöme szervetlen, emészthetetlen és élelmiszeriparban túlkezelt anyagok, adalékok, állomány és ízfokozók halmaza.

Érthető így a szervezet jelzése, a székrekedés tünetei azt üzeni, hogy a bekebelezett étel nem lebontható anyagokat tartalmaz, ami csak az emésztőrendszer meghibásodását okozhatja. Több ezer éves fejlődés során alkalmazkodott az emberi emésztés a környezetben található táplálékok lebontásához, ezért a mai műkaja előtt tehetetlenül áll.