Autó felni: jöhet a széles tárcsa és gumi kombináció?

A széles keréktárcsák egyre népszerűbbek. Józan határokon belül, igazán hatékonyan tehető fel a széles autó felni az átlagos gumira. Persze érdemes egy profi abroncsműhely mellett dönteni, ahol a tapasztalt szakembereknek nem fog gondot okozni a sajátos igény teljesítése. Sok helyen szinte egyből meg tudják mondani a tulajdonosnak, hogy milyen autó felni és abroncs kombinációkat érdemes választani, és milyen lehetőségektől érdemes távol maradni. Egyeseket nagyon meglep, hogy egy kis ügyességgel milyen megoldások állhatnak rendelkezésre.

Nem szabad persze elfelejteni, hogy a biztonság érdekében érdemes maximum négy autó felni méret mellett megmaradni. Például egy 6 colos tárcsára 175 és 205 közötti gumikat lehet feltenni hivatalosan. Egy kicsit erőltetve persze mehet a 165 és a 215 is. Az egyes gumitípusok, gyártmányok között sokszor több mint 10 milliméter különbség van a futófelület szélességében. Épp ezért, sok szaki felhívja arra a figyelmet, hogy nem épp egy kőbe vésett szabályról van szó. A fenti példa helyett azonban gyakoribb az a szituáció, amikor egy a megszokottnál szélesebb gumit akar a tulaj az autó felni eszközön látni. Akárcsak az előbb, ha a 6 colos felni az alap, akkor megeshet, hogy a 205-ös gumival nem adott a jobb tapadás. Megeshet, hogy ekkor a 185-ös vagy 195-ös válik be.

Az RS4 felni és az Einpresstiefe, azaz az ET szám

Sajnos csak kevesen tudják, hogy a rosszul megválasztott ET számmal nagyon el lehet rontani a futóművet. Amikor tehát az RS4 felni kiválasztására kerül sor, érdemes a normál határokon belül maradni ezen értékkel kapcsolatban. De hogy is kell ezt elképzelni? Sok szakember használja a teli vizeskancsós példát, amit ha valaki felemel és egyre távolabb tart magától, érezni lehet, hogy egyre nehezebbé válik.

Ehhez hasonlóan növekszik a kerékcsapágyak és a felfüggesztés bizonyos elemeinek terhelése is, ha eltolódik a felnipalást a tervezett helyéről a nem megfelelő ET számú RS4 felni miatt. Ekkor pedig nemcsak ezzel a negatívummal kell számolni. Ott van az is, hogy a futóműgeometria egyensúlya is sérül a nem ideális RS4 felni miatt.