Az állattartás gépesítése – 3 eszköz, amit minden modern farmon megtalálsz

állattartás gépesítése
Állattartás gépesítése

Az állattartás olyan tevékenység, aminek a története évezredekre nyúlik vissza. Onnantól kezdve, hogy az ember felhagyott a gyűjtögető, vadászó életmóddal, majd letelepedett, fontossá vált számára, hogy háziasítson több fajt. Ezen élőlényeket különböző célokra kezdte el használni a gazda. Némelyiknek az erejét aknázta ki, míg másokat a húsáért, más produktumáért tartotta. Amíg a tanyákon többnyire szabadon, természetes körülmények között éltek és élnek az állatok, addig a nagyipari rendszerekben már karámokat alkalmaznak.

Ahogy növekedett az emberiség létszáma és fokozódott a termelés, úgy születtek meg azok a speciális technológiák, amikkel felgyorsíthatóvá vált a tenyésztés, nevelés több fázisa. Az állattartás gépesítése nélkül, manapság elképzelhetetlen lenne a kívánt hatásfok elérése és a sok millió éhes száj etetése. Egy modern létesítményben több olyan gép található, ami rengeteg munkától kíméli meg a tenyésztőt. Ha érdekel, még több opciót találhatsz a novara.hu oldalon! Az élelmezés és almozás kulcsfontosságú feladat, amihez megfelelő szálastakarmány szükséges.

A gabonaszárak összegyűjtése és bálázása után, azokat mozgatni nem egyszerű feladat. Ezt könnyítik meg a bálavillák, amikkel a nagy súlyok ellenére is gyorsan megoldható a szalma mozgatása. Amint az alom rendben van, máris gondolni kell az élelmezésre, hiszen csak a megfelelő táplálás mellett fokozható a növekedés, javítható a húsproduktum. A takarmánykeverők révén biztosítható, hogy a több magból álló abrakok homogén módon legyenek összeállítva. Ennek eredményeképpen az eledelek beltartalmi értéke minden adagban ugyanolyan magas lesz, ezzel kiegyenlítve a hasonló fejlődési ütemet.

A takarmány szállítás és elosztása a bekeverés után a kiközelítő kocsik feladata. A vontatható eszközök keverőcsigából, tartályból és kiosztó szalagból állnak össze és gondoskodnak az egységes adagok elosztásáról. Mindezek mellett, érdemes még számításba venni a roppantókat, amik a takarmányokat tudják a kellő méretűre darabolni anélkül, hogy azokat ledarálnák. A modern technika révén hatékonyabbá és minden téren kényelmesebbé válik az állattartás feladata.