A gépkezelő jogosítvány megszerzésének feltételei

Gépkezelő jogosítvány
Gépkezelő jogosítvány

Az építkezési, rakodási, szállítmányozási munkálatok fontos részét képezik az emelőgépek, illetve az ezeket irányító munkások is. Azonban nem akárki ülhet fel ilyen gépekre, hiszen több tonnás szerkezetekről van szó, amelyek ugyancsak óriási súlyok mozgatását végzik, így hibalehetőség nincs, mert az végzetes lehet.

Éppen ezért, ezen munkakör betöltésére csak gépkezelő jogosítvány birtokában lehet jelentkezni, ami komoly elméleti és gyakorlati felkészülést feltételez. Ugyanis gépkezelő jogosítványt nem osztogatnak egyszerűen. Már a vizsgára való feliratkozáshoz is egy intenzív tanfolyamon kell részt venni, aminek során 2 hétig mindennap órák vannak, amelyeken kötelezően részt kell venni.

A jelentkezők ezen alkalmakkal elsajátíthatják az emelőgépek felépítését, működési elvét és kezelését, hiszen a kurzus részét képezi a gyakorlati oktatás is. A vizsgán csak az vehet részt, aki minden alkalommal jelen volt, illetve gépkezelő jogosítvány csak azon résztvevők jutalma lesz, akik az írásbeli, szóbeli és gyakorlati számonkérésen egyaránt kiválóan teljesítenek.