Hogyan zajlik a fogciszta eltávolítása?

Forest & Ray Dental fogászat
Forest & Ray Dental fogászat

Bár a fogciszta nem nevezhető daganatnak, bizonyos szempontok szerint egyfajta daganatszerű képződménynek tekinthető, ami minden esetben jóindulatú. Ez a folyamatosan növekedő, folyadékkal teli tok hosszú ideig tünetmentes a szájüregben, azonban kellemetlen szimptómák forrása is lehet, ezért a fogorvosok az eltávolítását javasolják. A Forest & Ray Dental fogászat szerint nem kell félni a fogciszta eltávolításától. A beavatkozás szükséges, mivel a fogciszták idővel egyre nagyobbra növekednek, ami komoly következményekkel járhat.

Vezethetnek a csont elsorvadásához, de a foggyökerek csúcsánál kialakuló ciszták olyan csúnya tüneteket is produkálnak, mint például a fogak összetorlódása. Mivel a gyökércsúcsoknál elhelyezkedő ciszta kialakulásának oka többnyire fog eredetű, elhalt fogak gyökércsúcsánál jelenik meg, könnyen elfertőződhet, a rágószerv gennyes tályogává alakulhat. Gyakran az érintett fog eltávolítását is jelenti a fog alatti ciszta eltávolítása.

Ilyen esetekben a gyökércsúcs-rezekció, vagyis a foggyökerek csúcsának amputációja megoldást jelenthet. A fogorvos a gyökércsúcsot a cisztával együtt, műtéti úton távolítja el. Ez az eljárás azért jó, mert lehetővé teszi az érintett fog konzerválását. Szintén műtéti úton lehetséges a nem fog eredetű ciszták eltávolítása is. Bizonyos esetekben a cisztát az állcsontból kimetszik, máskor a szakember felnyitja a cisztát, így annak belsejéből szabadon távozik a folyadék, aminek köszönhetően, az állcsont felszabadul a ciszta okozta nyomás, feszítés alól.

Az idejében felismert ciszták kiválóan kezelhetőek és nagyon sok esetben még az érintett fog eltávolítását sem teszik szükségessé. A beavatkozás fájdalommentesen, helyi érzéstelenítésben történik. A FR Dental fogászat nagyon jó választás, ha a fogproblémákat szeretnénk megoldani. A szolgáltatások listája meglehetősen hosszú, amiben szerepel a fogciszta eltávolítás is. A frdental.hu weboldalon keresztül nagyon egyszerűen kérhetünk időpontot a szakemberhez és nem kell sok ideig várnunk az első konzultációra sem.