Hogyan zajlik egy szemészeti vizsgálat egy magánrendelőben?

Bár az emberek jelentős része időhiányban szenved, mégis érdemes ellátogatni egy általános szemészeti szűrővizsgálatra, mivel ez nem tart sokáig. Ráadásul olyan betegségekre is fény derülhet, amiket könnyebb megelőzni, mint kezelni. Egy általános szemészeti szűrővizsgálat körülbelül másfél órát vesz igénybe egy magánrendelőben.

Mindössze ennyi időre van szükség ahhoz, hogy fény derüljön az esetleges problémára. Ha bármilyen szokatlan, kellemetlen dolgot észlelünk a szemünk és a látásunk állapotával kapcsolatban, érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni, különösen akkor, ha már elmúltunk 40 évesek vagy volt a családban olyan, akinél előfordult szürke vagy zöld hályog. Jó hír, hogy az esetek túlnyomó részére létezik megoldás. Ráadásul a modern orvostudománynak hála, nem kell tartani a kezelés során fellépő kellemetlenségektől. Ennek köszönhetően, a gyógyulási idő is drasztikusan lecsökkent, ami szintén hatalmas pozitívumnak számít.

A szűrővizsgálat során megtörténik a látás, szín, szemfenék, látásélesség, fénytörés és a szemmozgások vizsgálata egyaránt. Szürkehályog műtét előtt szintén szemészeti vizsgálat és szakorvosi konzultáció szükséges. Ilyenkor pupillatágításra is szükség van, aminek a hatása a szűrővizsgálat után is eltarthat 2-3 órán keresztül. Ez idő alatt a szem érzékenyebb a fényre és a közeli látás zavaros lehet, viszont ez ilyenkor teljesen természetes. Amennyiben a páciens eldöntötte, hogy szeretné a lézeres szemműtétet, át kell esnie egy alkalmassági vizsgálaton is.

Mivel ez egy jelentős lépés, nem árt alaposan felkészülni rá. A Budai Szemészeti Központ szakemberei készséggel válaszolnak minden feltett kérdésre a műtét kapcsán. Az eredmény olyan, mintha a páciens új szemeket kapott volna. Nincs többé szemüveg és már a kontaktlencsével sem kell többet bajlódni. Az alkalmassági vizsgálat során azt is megtudhatja, hogy milyen eredményt várhat a lézeres szemműtétet követően. Acut szemvizsgálatra is van lehetőség a Budai Szemészeti Központban. Hogyha gyulladt és fáj, esetleg szúr, akkor mindenképp érdemes felkeresni a szakorvost.