Kiváló védekezés a vakondháló lerakása

Amikor elhatározzuk, hogy többé nem locsoljuk kézzel a kertet és automata öntözőrendszert építtetünk, első lépésként meg kell keresnünk a megfelelő szakembert, aki elvégzi a munkálatot. Ha ez megtörtént és a helyszíni felmérés után kapott tételes árajánlatot is elfogadtuk, az automata öntözőrendszer tervezése a következő lépés.

Ennek a folyamatnak az elvégzésekor több szempontot is figyelembe kell venni. Az adott kert méretei, a növényzet, a talaj- és terepviszonyok, a napos és árnyékos felületek megoszlása, a vízforrás pontos ismerete, de még az uralkodó széljárás is olyan tényező, ami leginkább befolyásolja a végső kialakítást.

Azonban az automata öntözőrendszer tervezése folyamatának legfontosabb része, hogy az 1 zónán üzemelő szórófejek számát csak addig lehet növelni, amíg elérjük az üzemi nyomáson rendelkezésünkre álló vízmennyiség 90%-át. Mindig ráhagyással kell dolgozni, mert a vízforrás oldalon a vízhozam általában kopik, vagyis gyengül a szivattyú, csökken a hálózati víznyomás.

A vízkibocsájtási oldalon viszont nő a vízhozam. Az ontozorendszeres.hu honlapon megismerhető szakembernél megrendelhető a vakondháló lerakása is. Például újonnan épített kertek esetében, ahol a tervezett gyepes felületek alatt minimum 30 cm talajcsere történik, tanácsos a vakondhálót a kerti locsolórendszer alá beépíteni.

Ez azért praktikus megoldás, mert így a későbbi átalakítások, ültetések, beavatkozások nem fogják megbontani az egységes hálórendszert. Tehát nagyon szakszerűen oldható meg a vakondháló lerakása, de ezt elmagyarázza majd Önnek a mester. Mindenképpen védekezni kell a vakond kártékony tettei ellen, de mivel ez védett állat, így nem szabad bántani, pedig a kertünkbe tervezett díszgyepre igen nagy kockázatot jelent.

Ha nem szeretnénk bosszankodni a ténykedései miatt, akkor a legjobb megoldás a vakondháló lerakása, ami megakadályozza, hogy ez az állat bejusson a telkünkre. Tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a kis vakond ne tehessen kárt a gyönyörű kertben!