Nem mindig egyszerű a pályázatírás szabályait értelmezni

A jelenkori gazdasági rendszer a különböző államok szövetsége által nagyon egyedi módon van kialakítva. Bizonyos projektek véghezviteléhez gyakran elég komoly összegekre van szükség, amelyekhez hozzájutni igen sokféle módon lehet. Az egyik ilyen felkapott megoldás a különféle kiírásokra való jelentkezés. Bár elsőre kimondottan egyszerűnek tűnik mindez, valójában komoly hátteret igényel. Habár cseppet sem könnyű dologról van szó, a pályázati rendszer komplex ismerete így is elengedhetetlen követelménye egy sikeres, EU által társ-finanszírozott projekt lebonyolításának (forrás: forrascentrum.hu).

Éppen ezért profi szakemberek végzik a munkát. Hogyan történhet meg egy pályázat megszerkesztése? Az egyik lehetőség, miszerint az adott vállalkozás, amelyik a kivitelezést is végzi, külön szakembert tart foglalkoztatásban, aki elvégzi a kiírásokkal kapcsolatos munkálatokat. A fentebbiekből látható, mennyire fontos a precizitás és hozzáértés, tehát félállásban, egyéb irodai teendők mellett ezt kivitelezni lehetetlen, főként időre.

A leginkább elterjedt megoldás a cégek részéről, hogy nem saját projektírót foglalkoztatnak, hanem kiadják a munkát független ügynökségeknek, amilyenek az említett weboldal munkatársai is. Ezek a szervezetek, minden szükséges hátérrel és kapcsolati rendszerrel rendelkeznek. De ez még nem minden! A regisztrált partnereknek elvégzik az ingyenes pályázati megfigyelést és értesítést. Ezt követően, pedig felkérés esetén nekilátnak a szükséges papírok intézésének.

A sokféle tender gyakran eltérő követelményrendszerrel bír, így legtöbb esetben nem elegek a sablonos megoldások, hanem adott témákat részletekbe menően kell ismerni, akárcsak a szabályozásokat. Olykor még ez sem jelent garantált sikert és a folyamatban lévő tenderek is bármikor leállhatnak, így a kockázat magas, viszont ezek beszámított veszélyfaktorok. Amennyiben cégünknek szüksége van anyagi támogatásra és jó eséllyel nyitva áll ez az ajtó, akkor megéri besétálni rajta. A megfelelő szaktudással rendelkező társak csak arra várnak, hogy a segítségünkre legyenek.