Segítenek vagy nem a porcpótló gyógyszerek?

Az artrózis egy fájdalmas, kínzó betegség, ami jelentősen korlátozza a betegek mozgását, megkeseríti az életüket. Nagyon sokszor olyan porcpótló gyógyszerek kerülnek alkalmazásra, amelyeket szuper csodaszerként reklámoznak, viszont mégsem segítenek. De vajon miért nem hatékonyak ezek a készítmények? Sajnos, némelyik mögött valójában semmilyen tudományos kutatás és eredmény nincs.

A porcpótló gyógyszerek kategóriájába sorolják például a glükozamin/kondritin szulfát alapanyagúakat, amiről kezdetben azt feltételezték, hogy javítja a megrongálódott ízületi felszíneket. De az utóbbi évek kutatásai egyértelműen bebizonyították, hogy semmivel sem hatékonyabb ez a táplálék-kiegészítő, mint a placebó, vagyis a hatóanyag nélküli tabletta.

Az MSM a második leggyakoribb kiegészítő, ami bár csökkenti az ízületi fájdalmakat, de nem javítja ezek állapotát, csak elfedi a tüneteket. Aztán ott van a hialuronsav és a kollagén, de ezek sem regenerálják az ízületeket. Ezek a porcpótló gyógyszerek nem igazán hatékonyak, viszont az artoflex.hu weboldalon több információt olvashatunk róluk.