Keresztszalag szakadás – Tényleg segíthet a felépülésben a gyógytorna?

Gyakran mondják, hogy a rendszeres mozgásra szükség van ahhoz, hogy az ember megőrizze az egészségét. Természetesen semmit sem szabad túlzásba vinni, mert annak nagy ára lehet. Vannak, akik úgy tartják, hogy azért nem tornáznak rendszeresen, mert félnek a sérülések kialakulásától. Nos, a hétköznapokban elvégzett gyakorlatokat azért nem kell összehasonlítani a sztársportolók tréningjével.

A megfelelő odafigyelés mellett, az esélye a panaszok kialakulásának pontosan annyi, mint amikor lesétál valaki a lépcsőházból és elmegy a boltba. Az ilyen mindennapi tevékenységek során is létrejöhetnek ízületi bántalmak, ezért ez az ok nem fog megállni. Az aktív sportolás ezzel szemben rejthet némi kockázatot, főleg akkor, ha kimarad a megfelelő bemelegítés a gyakorlatok előtt. A nyújtásra ugyanúgy figyelni kell, mint a megterhelésekre. Egy térdszalag húzódás, részleges vagy teljes szakadás nagyon kellemetlen, amit jobb elkerülni. Ha megtörtént, akkor sem kell kétségbeesni, mert létezik hatékony kezelés.

A Gyógytornászom magánrendelő szerint a „mozgásterápia kiemelten fontos a műtét utáni rehabilitációban és a műtétet nem igénylő konzervatív kezelés folyamán is”. Természetesen a megelőzés mindig előnyösebb, de amikor már nincs mit tenni, mert azonnal cselekedni kell a kínzó fájdalom ellen, akkor megéri szakemberekhez fordulni. A térdízület olyan összetett szalagrendszer, amire folyamatosan támaszkodik a test a mozgás során. Bármilyen sérülése korlátozni fogja a helyváltoztatást, valamint instabillá teszik a mozgást.

A probléma felütheti a fejét a belső és külső oldalszalag, valamint az elülső és hátsó keresztszalag esetében egyaránt. Gyakran a fokozott megterhelés, ugrálás, csavaró mozgások miatt jön létre. Attól függetlenül, hogy szükség lesz-e műtétre vagy sem a végleges felépüléshez, a gyógytorna elengedhetetlen feltétel. A sérülések típusa meghatározza, hogy milyen jellegű kezelés legyen kialakítva, de ez minden esetbe egy alapos állapotfelméréssel veszi kezdetét. A hatékony segítségre tehát van remény, amiről bővebben lehet tájékozódni a gyogytornaszom.hu oldalon.